Kişisel Gelişim Deyince Akla İlk Gelen

Kişisel gelişim deyince benim aklıma mı? Ahmet Şerif İzgören ile Bülent Akyürek geliyor. Neden derseniz… Ahmet Şerif İzgören kişisel gelişim üzerine kitap yazan, seminerleri de yine kişisel gelişim üzerine olan ve farklı bakış açısına sahip bir insandır. Birkaç kitabını almıştım. “Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır”, “Hıdır Ķişisel Gelişiyor” gibi. Bülent Akyürek de kendine özgü üslubu olan bir yazar. Kişisel gelişime karşıdır kendisi. Karşı olmak ne kelime, “İçinizdeki Öküz’e Oha Deyin! ” kitabıyla kişisel gelişimi deyim yerindeyse yerden yere vurmuştur. Bülent Akyürek de söyleşisine katıldığım ve kitap imzalattığım bir isim.

Bakıldığında ikisi de orjinal fikirli yazarlar. Ama kişisel gelişim konusunda uyuşmuyorlar. İzleyenler hatırlayacaktır; Ahmet Şerif İzgören’in Final sorusu videosunu. Sınavı hazırlamak 6 ayını almış ve sınav 5 dakika sürmüş. Sorulardan biri 50 puanlıkmış ve soru şu; her gün okulda temizlik yapan o temizlikçi kadının adı nedir? İlginç bir soru değil mi? Aklınıza gelir miydi böyle bir soru sormak? Ya cevabı..? Öğrenciler telaşa kapılıyor tabii, hoca çıkıyor sınıftan ve sesler yükseliyor.  “Beyler hocaların adını biliyorsunuz, kızların adını biliyorsunuz beyler…” Bilmezler mi hiç? .. Kim bilecek ki temizlikçi kadının adını?.. Sohbet eden, onunla konuşan olmuş muydu ki hiç? O sorudan sadece bir kişi tam puan alabilmiş. Türkçe cevaplamış bir de. İngilizce cevaplaması gerekirken.. Yönetmeliğe göre 0 alıyormuş Türkçe cevaplayan.

Cevap şu; “Ben öyle bir adammışım ki çıkar ilişkim yoksa insanların suratına bakmiyormusum. Hocam sana bir söz. Çıkar çıkmaz gideceğim ve o kadının adını ogrenecegim. Gözlerine bakarak; “Günaydın” “Iyi akşamlar” diyeceğim. ” 50 üzerinden 50 almış. Daha sonra temizlikçi kadın hoca ile konuşurken; “Hocam demiş.  Doğru mu duydum? Sınavda öğrencilere benim adımı sormuşsunuz. Ben kaç yıldır bu okula gelir giderim kimsenin benden haberi olmaz. Ama artık hazırlıklar,  1.sınıflar, 2’ler, 3’ler hep benim adımı öğrenmisler. Bana gözlerime bakarak; ‘Gunaydin’ ‘Iyi akşamlar’ diyorlar. Hocam, kendimi hiç bu kadar ‘insan’ hissetmemistim. ” demiş. Hocanın da öğretmek istediği zaten hayat dersi değil midir öğrencilere? Yoksa not falan hikaye görüldüğü üzere.. Bence kişisel gelişimden ne anladığınız da önemlidir. Onu hangi çerçevede ele aldığınız… Neye yorduğunuz.. Yoksa sıradan bir vatandaşa sorulsa;”Kişisel Gelişim nedir?” diye. “Kişinin kendini geliştirmesi…” diyebilir. Basit bir cevap evet ama işin özü de o değil midir? Kişinin kendini geliştirmesi.. Tabiiki bu gelişimin hangi konuda olduğu, nasıl bir yol katetmek gerektiği her biri değişkenlik arz eden konulardır. Kişinin ilgi alanına göre değişebilmektedir.

Bence insan her konuda bilgi sahibi olmalı. Genel kültürünü geliştirmeli. Bilinen şeyler hep iyi olmak zorunda da değildir. Bazen kötüyü de anlatman gerekebilir. Onun neden kötü olduğunu ispatlamak adına.. Öyle ya, iyi olunca iyi de, kötüyse neden kötü?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir